Waarom krijgen zoveel mensen een winterdepressie?

Waarom krijgen zoveel mensen een winterdepressie?

Veel mensen komen in de winter in een winterdepressie of winterdip terecht.
Hierdoor kun je last krijgen van klachten zoals: neerslachtigheid, extreme vermoeidheid, lusteloosheid, verhoogde eetlust, verminderde concentratie en focus.

Minder zonlicht
Richting de winter krijgen we steeds minder zonuren en zonlicht. De dagen worden korter en het weer is vaak regenachtig en koud waardoor we niet voldoende zonlicht in ons opnemen. Zonlicht zorgt er ook voor dat we vitamine D aanmaken. Wanneer we dit onvoldoende aanmaken kan onze weerstand enorm verlagen. Hierdoor worden we sneller ziek en grieperig. Dit draagt niet bij aan onze gemoedstoestand.

Je kunt hiervoor extra Vitamine D als supplement innemen en een goede Omega 3 zodat je allerlei processen in je lichaam verbetert. Lees hier waarom Omega 3 zo belangrijk is.

Yin energie
Volgens de eeuwenoude chinese geneeskunde komen we in de winter in onze Yin energie. Zoals we in de zomer in onze Yang (mannelijke) energie zitten en naar buiten gericht, actief en energiek zijn, is de Yin (vrouwelijke) energie is naar binnen gericht en zorgt ervoor dat we dichterbij ons zelf komen en tot ‘bezinning’ komen. Naar mijn idee is het ook zo dat mensen die altijd heel erg druk zijn met werk, thuis situatie etc… Geen tijd hebben om bij hun emoties terecht te komen en bepaalde gebeurtenissen te kunnen verwerken. Op het moment dat we in de Yin energie terecht komen en automatisch naar binnen keren, komen we dichterbij onszelf en onze emoties. Op het moment dat we onszelf alleen maar voorbij hebben gelopen, barst hier vaak de bom. Met een (winter)depressie tot gevolg.

Lymfesysteem
Ons lymfesysteem is ons afvalverwerkingssysteem en zorgt er dus voor dat al onze afvalstoffen en (latente) ontstekingen worden opgeruimd. Dit systeem werkt dus reinigend en weerstandsverhogend. Maar wist je dat allergieën en huidproblemen ook kunnen worden behandeld met het aansturen van het lymfesysteem?

Daarnaast is dit systeem ook ons lichtsysteem. Op het moment dat we de winter in gaan heb je minder zonlicht en wordt dit systeem minder gevoed. Juist dit lichtsysteem zorgt ervoor dat er ‘licht in ons leven’ en positiviteit is. We zijn vrolijk, voelen ons licht en opgeruimd.

Voeding
Jezelf voorzien van de juiste voeding is van groot belang. Het is belangrijk om met de seizoenen en met de omgeving mee te gaan. Bevinden we ons in de zomer dan groeien er vaak fruit en groentesoorten die een verkoelende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kersen en aardbeien, verse munt en smaakvolle tomaten.

In de winter zijn er groentes verkrijgbaar zoals boerenkool, spruitjes en winterpenen. Vooral groene groentes zijn in de winter heel erg belangrijk, uiteraard voor al onze vitamines, maar ook juist om ons lichtsysteem (het lymfesysteem) te voeden met licht.

Waarom dan groene groentes?
Wanneer groene groentes (en alle andere planten) groeien maken zij gebruik van het proces fotosynthese. Dan wordt er CO2 uit de lucht in combinatie met zonlicht omgezet tot glucose (suiker om te groeien) en zuurstof (O2) wat de plant weer afgeeft aan de lucht en waar wij weer van leven. De glucose kun je eigenlijk zien als ‘versuikerd licht’. Op het moment dat wij groene groentes eten, krijgen wij deze lichtdeeltjes ook weer binnen en zo voeden we ons lichtsysteem weer. Precies wat we in de winter zo hard nodig hebben!

Dat groente en fruit lichtdeeltjes bevatten is zelfs bewezen met Kirlian fotografie. Je kunt hier genoeg afbeeldingen van vinden op internet, mocht je het leuk vinden om bewijs te zien.

Verteringsvuur
Het is ook heel belangrijk om je verteringsvuur (maag en milt) aan te houden en vooral in de winter veel warm te eten. Denk daarbij aan goed gevulde soepen, stamp- en stoofpotjes. Van buitenaf krijgen we te maken met kou, dan moeten we ons van binnen extra opwarmen.

Suiker een van de grootste boosdoeners voor ons immuunsysteem
Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers. Op het moment dat we ons moe voelen gaan we automatisch op zoek naar zoet omdat we onbewust het idee hebben dat we hier energie van krijgen. Nou is dat ook wel zo, maar dan van bijvoorbeeld een zoete aardappel. Zorg er dan voor dat je een zoet gerecht of salade maakt met bijvoorbeeld pompoen en zoete aardappel.

Vaak grijpen we naar voor de hand liggende zoete koekjes en andere producten vol met suikers, maar dit zorgt ervoor dat je in een neerwaartse spiraal komt. Moeheid, suikers, enorme schommelingen in je suikerspiegel (met uiteindelijk hypoglykemie tot gevolg op de langere termijn) en je hierna nog vermoeider voelen. Suiker is zelfs nog verslavender dan cocaïne hebben onderzoeken uitgewezen. Heb je het idee dat je lichaam verslaafd is aan suikers? Probeer dan de eerste 3 dagen zonder suikers door te komen. Deze zijn heel lastig, maar daarna zul je merken dat je het echt niet nodig hebt.

Voetreflextherapie
Met voetreflextherapie kun je het lichtsysteem (lymfe) van je lichaam aanzetten. Zo knappen mensen met depressies op en kun je voorkomen dat je in een winterdip of andere depressie terecht komt. Zoals eerder beschreven is het ook belangrijk dat je mee gaat in de energie en je dus naar binnen richt. Loop je jezelf vaak voorbij? Dan is het van belang dat je ook wat me-time inplant en je lichaam rust en ontspanning geeft. Ook hier heb je veel verschillende opties voor als het om voetreflexmassages gaat.

Water element
In de winter komen we ook volgens de chinese geneeskunde in het water element terecht. Dit is gekoppeld aan de organen nieren en blaas. Wanneer dit element en deze organen uit balans zijn voordat je de winter in gaat kunnen er vaak blaasontstekingen en vermoeidheidsklachten ontstaan. Met de juiste behandeling kun je deze organen de juiste boost geven zodat je helemaal in balans de winter in gaat.
Water moet stromen. Heb je bepaalde dingen niet verwerkt of krop je vaak dingen op? Grote kans dat het water niet goed stroomt en er ergens in je lichaam een stagnatie te vinden is.

Wil je graag een totaalpakket om fit en in balans de winter door te komen? Vraag dan even naar de acties en mogelijkheden.

Geef een reactie

17 + 2 =

Sluit Menu
×
×

Winkelmand