Emoties een van de grootste ziekteoorzaken volgens de Traditionele Chinese geneeskunde

Emoties een van de grootste ziekteoorzaken volgens de Traditionele Chinese geneeskunde

Met emoties kun je jezelf enorm ziek maken. Volgens de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) logisch omdat emoties gekoppeld zijn aan de organen.

Op het moment dat een van de organen uit balans is, kunnen bepaalde emoties optreden.

Andersom kan dit ook gebeuren. Bij bepaalde emoties die langdurig aanhouden kan dit ‘schade’ brengen aan bepaalde organen en raakt het orgaan dus uit balans.

Het hart

Wanneer het hart in balans is leeft men vanuit het hart. Je gevoel en je denken zitten op een lijn. Je handelt vanuit liefde, vreugde en compassie. Wanneer het hart uit balans is zullen er emoties optreden als overmatige vreugde of diep verdriet. Ook kan men gaan stotteren wanneer het hart uit balans is.

De lever

De lever zorgt voor de vrije stroom van Qi. Wanneer dit orgaan in balans is zal alles in harmonie zijn en is men enthousiast.

Wanneer dit uit balans is heeft men last van emoties zoals doelloosheid, frustratie, (onderdrukte) woede en depressiviteit. Wanneer iemand langdurig last heeft van deze emoties treedt er een Qi stagnatie op en kan de Qi (energie) dus niet meer vrij stromen. Deze blokkades kunnen gevolgen hebben voor andere organen en de kans is groot dat men depressief wordt. Het is daarom van groot belang goed te communiceren, woede en frustratie te uiten zodat het zich niet ophoopt in het lichaam en ziekte veroorzaakt. En op zoek te gaan naar manieren hoe dit orgaan wil in balans raakt zoals bijvoorbeeld voetreflexmassages, yoga en meditatie.

De long

De long zorgt onder andere voor de Wei Qi (afweer). Is de long in balans dan hoort daar motivatie, moed en gerechtigheid bij.

Langdurig zorgen maken en diep verdriet tasten de long aan en hiermee dus ook de Wei Qi. Deze is dus van groot belang wil je bestand zijn tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers van buitenaf.

De nieren

De nieren zijn de basis voor alle Yin en Yang in het lichaam. De nieren slaan ook Jing (voorhemelse energie) op. Dit is de energie die je van beide ouders hebt meegekregen en is de batterij voor de rest van je leven.

Zijn de nieren in balans dan heeft iemand wilskracht, doorzettingsvermogen en de wil om te overleven. Zijn de nieren uit balans dan krijgt men te maken met doodsangsten.

De milt

De milt is de baas van de spijsvertering. Heb je spijsverteringsproblemen? Grote kans dat het nodig is de milt te behandelen. Emotioneel gezien zal iemand goed voor zichzelf en zijn omgeving kunnen zorgen als de milt in balans is. Ook de concentratie, focus en vermogen om te studeren zal optimaal werken wanneer de milt in balans is.

Is de milt uit balans dan maakt iemand zich veel zorgen en piekert veel. Denk bijvoorbeeld aan de malende gedachten voordat je gaat slapen. Heb je hier veel last van, zorg er dan voor dat de milt weer in balans komt.

De maag

De maag helpt mee om de Gu Qi (nahemelse energie) uit voeding te halen. Is de maag in balans dan is men eerlijk, open en heeft men vertrouwen.

Is de maag uit balans dan ontstaat er mentale verwardheid en hyperactiviteit. Dit is een van de grootste oorzaken bij mensen met ADHD.

De galblaas

De galblaas zorgt emotioneel voor daadkracht en moed. Wanneer je plannen maakt of ideeën bedenkt, is de galblaas het orgaan dat zorgt dat je genoeg daadkracht hebt om de plannen of ideeën uit te voeren.

Is de galblaas uit balans dan is er vaak sprake van besluiteloosheid, verlegenheid en is men snel ontmoedigd.

De blaas

De blaas is in balans wanneer wilskracht aanwezig is, vriendelijkheid, een groot acceptatievermogen en flexibiliteit.

Wanneer de blaas uit balans is heeft men last van jaloezie, achterdocht, langdurig kwalijk nemen van zaken en angsten.

De dunne darm

Dit orgaan scheidt het zuivere van het onzuivere en helpt ook bij het analyseren van situaties en geeft de keuze door aan het hart.

Is deze uit balans dan kan men niet goed scheiden en analyseren.

De dikke darm

De dikke darm heeft te maken met loslaten. Is dit orgaan in balans dan kan men zaken goed loslaten en zich richten op wat werkelijk belangrijk is in het leven.

Is de dikke darm uit balans? Dan kan men niet goed loslaten op emotioneel niveau, maar ontstaan er bijvoorbeeld ook fysieke problemen zoals obstipatie.

Je kunt jezelf in balans krijgen door meditaties te doen gericht op de chakra’s en/of de organen. Ook is Do-In Yoga een goede vorm van meditatie die zich richt op de organen en meridianen.

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om je emoties altijd te uiten en niet te onderdrukken. Weet je niet hoe je je moet uiten? Ga dan op zoek naar een manier die wel voor jou werkt. Zo kun je bijvoorbeeld ook gaan sporten of bijvoorbeeld een uur wandelen. Dit zet allerlei processen in het lichaam op gang en zorgt ook weer voor de vrije stroom van Qi.

Probeer ook om anders naar bepaalde situaties te kijken en van iets negatiefs iets positiefs te maken. Of probeer elke situatie positief in te zien.
Wanneer je auto kapot is. Focus jij je dan op de kapotte onderdelen, de krassen en deuken en hoe oud de auto is? Dan zul je deze ‘pech’ ook blijven ontvangen. Focus jij je op de splinternieuwe mooie auto die er nodig is? Dan zul je dit ook aantrekken.

Word je hierin graag begeleid? Neem dan contact op voor meer informatie.

Bronnen:

Taoist secrets of eating for balance – Mantak Chia & Christine Harkness-Giles
VoetreflexPlus jaar 1 – Total Health Opleidingen
Vraag en het wordt gegeven – Esther en Jerry Hicks

Geef een reactie

4 × 1 =

Sluit Menu
×
×

Winkelmand